Samenwerking Gero en Plateelbakkerij
In het begin van de jaren dertig was er een kortdurend samenwerking tussen de Gerofabriek te Zeist en Plateelbakkerij Zuid-Holland te Gouda. Goudse vazen, schalen, kandelaars, asbakken, flessen en dergelijke werden met Gero-tin gedecoreerd. De samenwerking met de Plateelbakkerij Zuid-Holland neemt een aparte plaats binnen het Gero-assortiment in.
Een kiekje van Frans Decoster (1885-1962)
Tussen de foto’s in het archief van Stichting De Zilverkamer Zeist zit een sepiakleurig familiekiekje. Slechts 80 x 52 mm groot. Ooit zat deze foto opgeplakt in een album. Op de rand van de foto staat in een priegelig handschrift dat dit de familie Decoster is en hij ‘aalmoezenier later 1920 vertegenwoordiger Gerofabriek in Laeken/Brussel’. Onze nieuwsgierigheid is gewekt.
Koninklijke belangstelling
Koningin Juliana bracht op vrijdag 2 juni 1961 een werkbezoek aan de gemeente Zeist. Van 9.30 uur tot 17.30 uur verbleef zij binnen de gemeentegrenzen.
Vorstelijk geboortegeschenk
De geboortelepels ter ere van de geboorte van koningin Beatrix en koning Willem-Alexander
Het jubileumbeeld in het Gerodorp
Er staat een beeldje van een fiere vrouw
In het plantsoen
Zij draagt een vaas, een urn, van Gero?
Ze is niet zo bloot als ik eerst dacht
En niet zo stijf - een knie vooruit,
Een kleed zorgvuldig gedrapeerd
Zoals een vrouw ooit draagt
Maar lieflijk en aanminnig, en wat braaf,
Zoals het Gero-dorp eens was.
De Gero-wandelsportvereniging
Behalve dat de Stichting De Zilver-Kamer objecten wil verzamelen, beschrijven en exposeren, wil zij het leven van de medewerkers op en met elkaar in de zilverfabrieken vastleggen. De impact van de zilverindustrie op Zeist: Zeist als zilverstad. De sportverenigingen vierden hoogtij in de jaren vijftig.
Musicerende zilversmeden
De Gero-harmonie werd in 1926 opgericht en was een van de afdelingen van de ‘Vereeniging Het Geropersoneel’ (opgericht 1924), afgekort als HeGePe, de personeelsvereniging van de Gerofabriek te Zeist.
Design bonbonnière uit Heilbronn
De collectie van Stichting De Zilver-Kamer werd op 25 april dit jaar verrijkt met de op de foto afgebeelde zwaar zilveren bonbonnière van Duits fabricaat maar gestempeld GERO en daarmee een bijzondere aanwinst voor De Stichting.
Dick Simonis, de ontwerper
Industrieel ontwerper bij de Gerofabriek.
Diederik Willem (Dick) Simonis werd geboren te Amsterdam op 10 september 1919. Van beroep was hij sieraadontwerper, edelsmid en industrieel ontwerper. Hij overleed te Zeist op 20 maart 2004.
Bekroonde pannenset van Dick Simonis
Het ontwerp van de pannenset is al ruim zestig jaar oud. Hij werd in 1958 door de Gerofabriek op de markt gebracht. In 1959 ontving deze pannenset van het Belgische Instituut voor Industriële Vormgeving (1956-1971) het kwaliteitslabel Het Gouden Kenteken of in het Frans Le Signe d’Or (1956-1966).
Tafelstel van Gero Denemarken
Op de eettafel staat zilver altijd chic. Niet alleen het zilveren tafelbestek siert de dis maar ook serviesgoed, zoals zilveren schalen, kandelaars en bloemvazen. Een klein maar smaakmakend onderdeel van het tafelservies is het tafelgarnituur.
De Gele Rijders en de Gerofabriek
Op de site van de Koninklijke Verzamelingen staat een foto van de koperen kardoeshuls in haar collectie van het 52e saluutschot, waarmee de geboorte van prins Willem-Alexander op 27 april 1967 in Lage Vuursche werd aangekondigd.
In het Museum Korps Rijdende Artillerie in ’t Harde staat in een vitrine een kardoeshuls met hetzelfde schotnummer en eveneens afgevuurd op dezelfde dag en plaats en van het 52e schot op die dag afgevuurd in Den Haag. Dat 52e schot was historisch, want het liet weten dat er een prins was geboren. Het museum bezit ook de kardoeshuls van het eerste schot in Den Haag.
In de collectie van Stichting De Zilver-Kamer bevindt zich geen kardoeshuls, een metalen patroonhuls zonder kogel, een zogenoemde losse flodder. De hulzen in de genoemde collecties dragen een stukje Gero-geschiedenis mee en er is een stuk Zeister geschiedenis aan verbonden, daarom onze aandacht voor deze objecten.
Twee ervan stellen ons voor een raadsel. Op twee staat namelijk dat ze zijn afgevuurd door de Alfa Batterij van de 11 Afdeling Rijdende Artillerie op 27 april 1967 in Lage Vuursche.