Gele Rijders en de Gerofabriek (vervolg)

101 saluutschoten bij de geboorte van prins Willem-Alexander op 27 april 1967

R.P.M. Rhoen

Gele Rijders bij de Willemskazerne, Arnhem in 1900.

Aan het slot van het artikel met de bovengenoemde titel dat op de site van De ZilverKamer Zeist staat, wordt de hoop uitgesproken dat veteranen die een exemplaar van een kardoeshuls in hun bezit hebben die op 27 april 1967 werd afgevuurd of meer weten over deze hulzen met een historische betekenis, zich bij het Museum van het Korps Rijdende Artillerie in ’t Harde melden met hun verhaal. Van de dertig gegraveerde hulzen was slechts van vijf de verblijfplaats bekend en maar elf namen van Gele Rijders die een taak bij deze eervolle opdracht hadden vervuld.

Een vondst in het archief van het museum geeft antwoord op veel vragen. Er werd een dossier gevonden met een nota van eind oktober 1967 waarin de inscripties op de hulzen worden beschreven en wie welke huls heeft gekregen en wanneer en een lijst gedateerd 11 juli 1967 met 92 namen van Gele Rijders die in april 1967 in kazernes in Huis ter Heide (gemeente Zeist) en Den Haag logeerden in afwachting van de geboorte van het koningskind.

Wie. Welke. Wanneer?

Door de saluutbatterijen van de Alfa Batterij en de Charlie Batterij van de Rijdende Artillerie werden ter gelegenheid van de geboorte van prins Willem-Alexander op 27 april 1967 101 schoten afgevuurd. De Alfa Batterij vuurde op het Hondenveld in Lage Vuursche en de Charlie Batterij op het Malieveld in Den Haag.

Van de 101 kardoeshulzen werden er in totaal 31 gegraveerd. In de nota worden de gravures op de hulzen beschreven en aan wie dertig hulzen werden aangeboden. Het aanbieden vond plaats tussen 31 augustus en 27 oktober (precies een halfjaar na de geboorte).

Er waren drie uitvoeringen: één kardoeshuls met een speciale gravure, vijftien kardoeshulzen van schoten van de Alfa Batterij en vijftien van de Charlie Batterij.

De kardoeshuls met de speciale gravure — Het wapen van de jonge prins met daaronder de tekst:

Daaronder het Rijdersembleem met tekst:

De vijftien kardoeshulzen van de Alfa Batterij — Deze vijftien hulzen zijn gesierd met het Rijdersembleem en een tekst verwijzend naar de Alfa Batterij.

Op de hulzen van het 1e, 2e, 52e en 101e werd het nummer van het schot boven de hiervoor vermelde tekst opgenomen. In de resterende twaalf hulzen werd in plaats van het schotnummer AFGEVUURD gegraveerd.

De vijftien hulzen van de Charlie Batterij — Deze hulzen zijn op dezelfde wijze gegraveerd als van de Alfa Batterij met dien verstande dat in plaats van A. Batterij de naam C. Batterij staat. Op die hulzen kwam dezelfde toevoeging te staan als bij de Alfa Batterij.

Aangeboden aan
De kardoeshulzen afgevuurd door de Alfa Batterij werden aangeboden aan:

  1. 1e schot: H.K.H. prinses Beatrix en prins Claus, 31 augustus. Opmerking: Namens de 11 Afdeling Rijdende Artillerie door commandant Alfa Batterij kapitein F.C.H. Rhebergen, wachtmeester W.J.J. Smulders en rijder J. Klaverkamp, gezamenlijk met vertegenwoordigingen van de saluutbatterij van de troepenmacht Suriname, de saluutbemanning van de marinekazerne Erfprins in Den Helder en de saluutbemanning van de Koninklijke Marine op de Nederlandse Antillen aangeboden aan het prinselijk paar op Kasteel Drakensteyn.
  2. 2e schot: Commandant Alfa Batterij F.C.H. Rhebergen, kapitein vsd (voor speciale diensten) der Artillerie, september. Opmerking: Particulier bezit.
  3. 52e schot: Alfa Batterij voor plaatsing in vitrine, september. Opmerking: Collectie Museum Korps Rijdende Artillerie, ’t Harde, objectnummer M116.
  4. 101e schot: Staf van de Inspecteur-Generaal der Koninklijke Landmacht, 27  oktober. Opmerking: Aangeboden door de batterijcommandant Alfa Batterij en Afdelingscommandant op De Zwaluwenberg in Hilversum, het hoofdkantoor van de Inspecteur-Generaal. Prins Bernhard werd in 1945 benoemd tot Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Landmacht, in 1946 van de Koninklijke Marine en in 1953 van de Koninklijke Luchtmacht. In 1970 werden deze drie functies samengebracht in de functie van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. Tot 1976 heeft prins Bernhard die functie vervuld.
  5. Afgevuurd: Batterij-officier Alfa Batterij A.G. Thürkôw, reserve-tweede luitenant der Artillerie, september.
  6. Afgevuurd: Batterij-opperwachtmeester-instructeur L.B. Zaad, opperwachtmeester-instructeur der Artillerie, september.
  7. Afgevuurd: Batterijwachtmeester Alfa Batterij H.B. Braxhoofden, wachtmeester der Artillerie, september.
  8. Afgevuurd: Chef Militaire Huis van H.M. de Koningin, 26 oktober. Opmerking: Bestemd voor het Legermuseum.
  9. Afgevuurd: Batterijwachtmeester Alfa Batterij W.J.J. Smulders, wachtmeester der Artillerie. Opmerking: Particulier bezit.
  10. Afgevuurd: Commandant Eerste Divisie 7 December, eind september.
  11. Afgevuurd: Garnizoenscommandant tevens kazernecommandant Huis ter Heide, september. Opmerking: De Alfa Batterij werd van 1 april tot en met 28 april gelegerd te Huis ter Heide.
  12. Afgevuurd: Officier van Dienst van de Staf van de Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Landmacht op 27 april 1967, 27 oktober. Opmerking: Door de officier van dienst, majoor J.B. Bilderbeek, werd de opdracht tot vuren aan de saluutbatterij gegeven.
  13. Afgevuurd: Burgemeester van Baarn, 27 oktober. Opmerking: F.J. van Beeck Calkoen, burgemeester 1946-1970, bevestigde op 27 februari 1966 de ondertrouw tussen prinses Beatrix en Claus von Amsberg.
  14. Afgevuurd: Artillerieverzameling Legerplaats bij Oldenbroek, begin oktober.
  15. Afgevuurd: Gerofabriek te Zeist, september. Opmerking: Bijzondere verdienste ten aanzien van de verzorging van de gravures. Volgens het personeelsblad Geroscoop was het de huls van het 100e schot.
  16. Afgevuurd: Nog niet uitgegeven (eind oktober). Opmerking: Bestemming vervallen.

De kardoeshulzen afgevuurd door de Charlie Batterij werden aangeboden aan:

  1. 1e schot: Afdelingsstaf van 11 Afdeling Rijdende Artillerie voor plaatsing in vitrine, 31 augustus. Opmerking: Collectie Museum Korps Rijdende Artillerie, ’t Harde, objectnummer M118.
  2. 2e schot: Commandant Charlie Batterij H. Bos, kapitein vsd (voor speciale diensten) der Artillerie, september  
  3. 52e schot: Charlie Batterij voor plaatsing in vitrine, september. Opmerking: Collectie Museum Korps Rijdende Artillerie, ’t Harde, objectnummer M117.
  4. 101e schot: Garnizoenscommandant Den Haag, september.
  5. Afgevuurd: Batterij-officier Charlie Batterij G.M. de Jong, reserve-tweede luitenant der Artillerie, september.
  6. Afgevuurd: Batterij-opperwachtmeester-instructeur J. Ritmeester, opperwachtmeester-instructeur der Artillerie, september.
  7. Afgevuurd: Batterijwachtmeester Charlie Batterij S.M. van Nieuwenhuizen, wachtmeester der Artillerie, september.
  8. Afgevuurd: Batterijwachtmeester Charlie Batterij F.D. Monfils, wachtmeester der Artillerie, september. Opmerking: Sinds begin december 2023 in bezit van het Museum Korps Rijdende Artillerie. Er is nog geen objectnummer aan toegekend.
  9. Afgevuurd: Chef van het Militaire Huis van de Koningin, 26 oktober. Opmerking: Ten behoeve van een jongen die een bijzondere brief had geschreven.
  10. Afgevuurd: Inspecteur der Artillerie, 19 september. Opmerking: Aangeboden op Prinsjesdag 1967.
  11. Afgevuurd: Commandant 11 Pantserinfanterie Brigade; september. Opmerking: De 11 Afdeling Rijdende Artillerie was bij de 11 Pantserinfanterie Brigade ingedeeld als vuursteuneenheid.
  12. Afgevuurd: Commandant 1 Divisie Artillerie; september. Opmerking: Commandant 1 Divisie Artillerie is de hoogste artillerist binnen de organisatie van Staf 1 Divisie, tevens vuursteunadviseur van Commandant 1 Divisie.
  13. Afgevuurd: Kazernecommandant van de Nieuwe Alexander Kazerne Den Haag, september. Opmerking: De Charlie Batterij werd van 1 april tot en met 28 april gelegerd in Den Haag.
  14. Afgevuurd: Luitenant-adjudant van de kazernecommandant van de Nieuwe Alexander Kazerne, september. Opmerking: Wegens zijn verdienste voor recreatie en verzorging van de Charlie Batterij in de maand april 1967, tevens voor bijzondere verdiensten elk jaar voor de saluutbataljon op Prinsjesdag.

De namenlijst

Kapitein Rhebergen, commandant van de Alfa Batterij 11 Afdeling Rijdende Artillerie, geeft in zijn overzicht van 11 juli 1967 van de deelnemers van de saluutbatterijen van de 11 Afdeling Rijdende Artillerie bij de geboorte van prins Willem-Alexander 27 april 1967 de onderstaande 92 namen met hun militaire rang.  


Deelnemers saluutbatterij Alfa Batterij in Huis ter Heide (gemeente Zeist)

  1. Kapitein F.C.H. Rhebergen – Alfa Batterij
  2. Tweede luitenant Defourny – Stafbatterij
  3. Tweede luitenant A.G. Thürkôw
  4. Kornet S. v.d. Berg
  5. Kornet Ten Cate – Stafbatterij
  6. Ow.-instructeur L.B. Zaad – Alfa Batterij
  7. Wmr. H.B. Braxhoofden
  8. Wmr. H.A.A. v.d Brink
  9. Wmr. G.A. Mulder
  10. Wmr. Q.J.H. van Rooyen
  11. Wmr. W.J.J. Smulders
  12. Wmr. T.A.L. v.d. Steen
  13. Wmr. A. Stegeman
  14. Wmr. H.M.N. Vossen
  15. Korporaal G. van As
  16. Korporaal H.J.G. Findhammer
  17. Korporaal P. Gerritsen
  18. Korporaal H.G. Hakfoort
  19. Korporaal H.C. v.d. Haven
  20. Korporaal J.E. Heuvelman
  1. Korporaal J.P. (Han) v.d. Meer
  2. Korporaal W.P.M. Saes
  3. Rijder J.C. Bertens
  4. Rijder J.P. van Bodegom Smith
  5. Rijder M. Boers
  6. Rijder G.K. Dekker
  7. Rijder C. Dudok
  8. Rijder M.L. Duine
  9. Rijder A.T. Gerrits
  10. Rijder P. Jansen
  11. Rijder J. Klaverkamp
  12. Rijder J. (Martin) Knapen
  13. Rijder W. Kok
  14. Rijder J.M. Maassen
  15. Rijder J. Meeuwsen
  16. Rijder A.B. (Ben) Mes
  17. Rijder J. Mol
  18. Rijder N. Niehot
  19. Rijder J.C.P. Nieuwenhuizen
  20. Rijder F.E.E. Pauwels
  21. Rijder A. Stanmes
  22. Rijder B.J. te Veldhuis
  23. Rijder J.J. Vennius
  24. Rijder J. Vos
  25. Rijder F. de Wette
  26. Rijder W. Willemsen
  27. Rijder Wisselink
  28. Rijder M. van Woerde

Deelnemers saluutbatterij Charlie Batterij in Den Haag

  1. Kapitein H. Bos – Charlie Batterij
  2. Tweede luitenant R. van Eyle (of Eijle) – Charlie Batterij
  3. Tweede luitenant G.M. de Jong – Charlie Batterij
  4. Kornet Nijs – Stafbatterij
  5. Kornet Sanders – Alfa Batterij
  6. OW.-instructeur J. Ritmeester. – Charlie Batterij
  7. Wmr. P.A.W. Bosch – Alfa Batterij
  8. Wmr. G. Egas
  9. Wmr. J.J.M. Gerlof
  10. Wmr. A.H. de Haas – Charlie Batterij
  11. Wmr. P.W. Harwijne – Charlie Batterij (klein verlof)
  12. Wmr. A.J.W. Kroezen – Charlie Batterij
  13. Wmr. F.D. Monfils – Charlie Batterij
  14. Wmr. S.M. van Nieuwenhuizen – Charlie Batterij
  15. Korporaal C.M. Meskers
  16. Korporaal E.C.H.J. Roestenburg
  17. Korporaal C.H. Valkhof
  18. Rijder der eerste klasse G.P. de Boer
  19. Rijder der eerste klasse A.M. Bogers
  20. Rijder der eerste klasse J.A. van Eert
  21. Rijder der eerste klasse A.H. Heemskerk
  22. Rijder der eerste klasse F.J. Hopmans
  23. Rijder der eerste klasse H.J.M. v.d. Hout
  24. Rijder der eerste klasse A.W.M. Pennings
  25. Rijder der eerste klasse W.A.E.M. de Rooy
  26. Rijder der eerste klasse H.M. v.d. Sigtenhorst
  27. Rijder der eerste klasse D.L. v.d. Veer
  28. Rijder G.M. Boumans
  29. Rijder J.H. Buddingh – Stafbatterij
  30. Rijder P.G.J. Clarijs – Stafbatterij
  31. Rijder G. Gerlagh
  32. Rijder M. van Haasteren
  33. Rijder M.M.J. Houben
  34. Rijder J.P.M. Martens
  35. Rijder D.W. Oolman
  36. Rijder M.P. Piketh
  37. Rijder H.A. Pott
  38. Rijder A. van Rij
  39. Rijder C.H. van Silfhout – Stafbatterij
  40. Rijder J.P.G.W. Theunissen
  41. Rijder D. Vos
  42. Rijder M. Walta
  43. Rijder T.D.J. Warnink