Uit de eigen collectie
R.P.M. Rhoen
De niet-Nederlandse benamingen die men in catalogi, in museale beschrijvingen - op het internet (Catawiki en Marktplaats) - enzovoorts vindt voor tafelgarnituur en tafelstel - waarbij dit onderscheid meestal niet wordt gemaakt - kunnen heel verschillend zijn. Het meest wordt cruet en menage gebruikt.
Cruet (Engels) — Menage en Essig- und Öhlgestell (Duits) — Menage (Deens) — Ménagère en ensemble huile et vinaigre (Frans) — Oliere (Italiaans) — Vinagreras (Spaans)
In de collectie van Stichting De Zilver-Kamer is een vijfdelig verzilverd tafelstel met kobaltblauw glaswerk op een dienblad opgenomen, dat voor het overgrote deel in de Deense Gerofabriek is geproduceerd.
De Gerofabriek opende in 1922 in Kopenhagen (Denemarken) een fabriek, waar voorwerpen voor de Deense markt werden geproduceerd. In verband met de gewijzigde economische omstandigheden in Denemarken werd in 1927 de fabricage naar Zeist overgeplaatst. De fabriek in Kopenhagen werd tenslotte in 1933 gesloten. Het tafelstel is daarmee te dateren tussen 1922-1927.
In een catalogus uit 1927 van de Deense Gerofabriek - De Zilver-Kamer mocht deze catalogus in september 2021 als schenking ontvangen - staan vier verschillende modellen tafelstellen - in het Deens menagegarniturer genoemd - in Gero-zilver afgebeeld, waaronder het tafelstel in de collectie van De Zilver-Kamer.
Behalve in de al genoemde catalogus uit 1927 die De Zilver-Kamer recentelijk (september 2021) mocht verwerven, staat het tafelstel in nog drie catalogi. Twee Nederlandse catalogi van Gero-zilver - een uit circa 1925 en de ander uit 1931 - en de derde is een Deense catalogus met Gero-tin, eveneens uit circa 1925.
In de twee Nederlandse catalogi wordt een vijfdelig tafelstel op een driehoekig dienblad afgebeeld dat een combinatie vormt van de modellen 1713 en 1715. Het zoutbakje in model 1713 en de overige onderdelen in model 1715. Het dienblad is model 1751 (staat niet de Deense catalogus). In de Deense catalogus staan de onderdelen van het tafelstel op een rij afgebeeld, waarbij een rond peperbakje.
De tafelstellen met modelnummers 1713 en 1715 zijn vormgegeven in de Hollandse Lodewijk XVI-stijl, die vernoemd is naar de Franse koning Lodewijk XVI die regeerde van 1774-1792. In Nederland werd die stijl toegepast in de periode van circa 1770 tot circa 1800, maar daarna tot in de twintigste eeuw nagevolgd.
De stijl is elegant, slank en symmetrisch en wordt gekenmerkt door versieringen als guirlandes, strikken, rozetten, medaillons, ramskoppen en mascarons. De versiering op het tafelstel uit de Gerofabrieken bestaat uit guirlandes en rozetten.
Het verschil tussen beide modellen is dat de monturen van model 1713 op bolpootjes staan en van het model 1715 op een standring. Het bolpootje past beter bij de Lodewijk XVI-stijl dan de standring. Het maakt het juist elegant, terwijl de standring iets robuusts geeft.
In modelnummer 1713 waren verkrijgbaar: een olieflesje (herkenbaar aan de afgevlakte top), een azijnflesje (herkenbaar aan de puntige stop) (afgebeeld), een mosterdpotje, daarbij was keuze uit twee modellen: een model met een laag montuur (39 millimeter) en een rand aan de onderkant van het deksel (l) en een model met een hoog montuur (48 millimeter) maar zonder rand aan de onderkant van het deksel (r), een peperstrooier en twee modellen zoutbakje met keuze uit een rond (l) en ovaal (r) model.
De kobaltblauwe glazen flesjes, de potjes en het bakje waren gevat in verzilverde - Gero-zilver is namelijk verzilverd - monturen. Blauwtinten combineren perfect met zilver. Voor sommigen is dit de mooiste combinatie.
Een ‘verborgen’ verschil is dat de monturen van het tafelstel met bolpootjes van De Zilver-Kamer geen bodemplaat hebben. Het tafelstel met standring dat op Catawiki staat - daar menageset genoemd - heeft dat wel.
In de Nederlandse catalogus van 1931 worden van de verschillende onderdelen van de modellen 1713 en 1715 de prijzen opgegeven. Het olieflesje kostte ƒ 4,50, het azijnflesje ƒ 4,50, het mosterdpotje ƒ 6,00, de peperstroier ƒ 2,50, het zoutbakje ƒ 2,50 en het blad ƒ 12,00.
Ongeveer vijftien jaar werd deze set geproduceerd.
Het Gero-merk in een rechthoek GERO en een rondje met twee liggende torens geeft aan dat de objecten in Denemarken zijn gefabriceerd. De langgerekt zeshoek met GERO betekent dat ze in Nederland zijn gefabriceerd. Wat het rondje met een D voor betekenis heeft, is onduidelijk.
Bij de setjes werden geen lepeltjes voor het mosterdpotje en het zoutbakje verkocht. Bij uitgebreide tafelbestekken, bijvoorbeeld Haagse Lofje en Hollands Glad, zat een mosterdlepeltje en een zoutlepeltje.
Hoe algemeen gebruikelijk deze kleine bestekonderdelen waren blijkt wel daaruit dat de Solafabriek in 1933 in Sola massief mosterd- en zoutlepeltjes leverde in maar liefst achttien bestekmodellen. Te bedenken dat de Solafabriek de kleinste bestekfabriek was van de drie bestekfabrieken in Zeist.
Veel dank voor de bereidwilligheid voor het beschikbaar stellen van documentatiemateriaal en geven van adviezen aan mw. Annelies Krekel en de heren Erik Rijper en Hans Verhoeven.