De Begrippenlijst geeft een uitvoerige beschrijving van de belangrijkste zaken die te maken hebben met zilver.
Begrippen
Zilver

Scheikundige element

Zilver is een metaliek metaal en scheikundig element. Zilver heeft als scheikundig element het symbool Ag (argentum) en atoomnummer 47. Een uniek kenmerk van zilver is dat het zowel als monetair metaal, in juwelen en in diverse industriële toepassingen wordt gebruikt.
www.goudmarkt.nl/info/zilver

silver-bar
Zilverprijs

Actuele zilverprijs

Hoeveel is zilver waard per gram? Wat is de zilverprijs vandaag? Wij tonen de actuele zilverprijs en laten u de waarde van uw zilveren voorwerp berekenen aan de hand van het gewicht. Houd rekening met het gehalte van het zilver en of het voorwerp zilver of verzilverd is.
https://www.goldrepublic.nl/zilverprijs

Taxatie

Verkopen van zilveren voorwerpen

U kunt er voor kiezen om uw zilveren voorwerpen te laten taxeren door een specialist. De taxatiewaarde geeft een indicatie van de waarde van het zilveren voorwerp. Er is meer - het ontwerp, het ambacht, de emotie, de kwaliteit, de zuiverheid van het zilver - allemaal zaken die mee spelen in de prijsvorming.Wilt u een zilveren voorwerp aan de Zilver-Kamer schenken of verkopen dan kunt u het bij De Zilver-Kamer kunt u het verzoek van taxatie neerleggen. Of u neemt contact op met:
Ad Campman - Antiquair
1e Dorpsstraat 3, 3701 HA Zeist
030 6914 578
info@campmanantiquair.nl

Zilver poetsen

Schoonmaken van zilver

Veel poetsen van verzilverde of zilveren voorwerpen maakt de zilverlaag dunner, de details en de keuren minder. Poetsen is een soort van polijsten. Er zijn veel manieren om zilver schoon te maken. Hierbij een aantal links met informatie daarover:
www.zilverschoonmaken.nl
www.dehuishoudcoach.nl/zilver-schoonmaken
www.youtube.com/watch?v=oX6b-l6MRN8 blog.helpling.nl/tips/tips-voor-het-schoonmaken-van-zilverwerk
www.oudewijsheden.nl/zilver-schoonmaken-verzorgen/

Zilverpoetsmiddelen

Hagerty, Brasso en HG

Bekende zilverpoetsmiddelen zijn: Hagerty en Silvo van het merk Brasso.

Hagerty is met ruim 125 jaar ervaring dé specialist op het gebied van zilverreiniging en beschikt over een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige reinigings- en onderhoudsmiddelen die veilig te gebruiken zijn door zowel professionals als consumenten.

Wanneer het zilver zwart is geworden door chemische stoffen in de lucht, zogenaamde zwaveldragers, zijn er 3 methoden om deze aanslag van zilver te verwijderen; poetsen (groot onderhoud), wassen (ideaal voor het reinigen van tafelzilver) en dompelen (snelle reiniging maar met beperkte aanslagwerende werking).

Na een reinigingsbeurt met Hagerty ziet het zilver er weer glanzend uit en is het weer klaar voor gebruik. Helaas is het volledig voorkomen van aanslag niet mogelijk en blijft een goede verzorging van uw zilverwerk noodzakelijk. Het uitstellen van het oxidatieproces kan wel. Hagerty heeft hiervoor verschillende producten ontwikkeld met een aanslagwerende werking waardoor het zilver langer blijft glanzen.

Bij het gebruik van een van deze producten met unieke aanslagwerende werking; zoals de Silver Polish, Silver Care, Silver bath, Silver Spray, Silver gloves en Silver Duster komt er een kunstmatig transparant laagje over het zilver dat het zilver afsluit voor de zwavel in de lucht. Dit laagje is reukloos, smaakloos en ongevaarlijk bij contact met de mond. Toch adviseren wij altijd om het gepoetste bestek goed af te spoelen voordat u hiermee gaat eten.

Tenslotte is ook het opbergen van zilver erg belangrijk om zo lang mogelijk te blijven genieten van glanzend zilver. Wij adviseren dan ook om zilverwerk in een zachte geïmpregneerde hoes, op een afgesloten (niet te warme) plek te bewaren.

Wilt u meer weten over het onderhouden van zilver of advies over de verschillende producten van Hagerty? Kijk dan eens op onze website www.hagerty.nl of bel 0800 - 42 43 789. Zij staan elke werkdag van 09:00 – 17:00 uur voor u klaar.

Brasso van oorsprong Brits en bestaat sinds 1905. Brasso is uitermate geschikt voor metaal, chroom en koper maar niet voor goud en zilver, daarvoor is Silvo ontwikkeld.
en.wikipedia.org/wiki/Brasso

De letters HG staan voor de naam van een Zweedse ondernemer, Hågan Gip. Deze liet begin zestiger jaren een aantal reinigingsmiddelen van zeer hoge kwaliteit ontwikkelen door de universiteit van Stockholm. Later zijn er schoonmaakartikelen ontwikkeld op velerlei gebied onder ander voor het schoonmaken van zilver. hg.eu/nl/over-hg

Zilvergehalte

Waar moet je op letten bij zilveren voorwerpen? 

Keurtekens

Informatie over keur-tekens, meester-tekens, importeurs-tekens en verantwoordelijkheids-tekens, zoals die in zilver geslagen worden, zijn te vinden op: 
www.keurtekens.nl

Een ingeslagen cijfer staat voor het gehalte zilver in een voorwerp.
https://goo.gl/evgDgA

Hotelzilver

Verzilverde voorwerpen zijn een minder kostbaar alternatief voor hen die graag de ‘grandeur’ van zilver op tafel zien maar niet over een dikke beurs beschikken.  Een verzilvering kan door middel van elektrolyse worden aangebracht op diverse metalen ondergronden. Koper en koperhoudende legeringen zijn hiervoor het meest bekend. Ook kan door middel van elektrolyse in verschillende gradaties (diktes) van verzilvering worden gewerkt.

> Lees meer
Bestek in beelden

Sola bestek

Amazone (1), Amstel (2), Florence (3), Privilege (4), Melbourne (5), Monique (6), Montreal (7), Holland Glad (8), Luciana (9), Biarritz (10), Oase (11)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Gero bestek

Bologna (1), Linde (2), Prado (3), Veste (4), Fiene (5)

1
2
3
4
5