De vredesplaquette van J.C. Wienecke

De Zilver-Kamer is in het bezit van een plaquette met het opschrift PACIS FUNDAMENTUM IUS (Juiste basis voor vrede). Zij is gemodelleerd door de Nederlandse medailleur Johannes Cornelis Wienecke (1872-1945). 

> Lees meer

Gelegenheidspenning Anton van Kempen (1893-1970)

In de penningencollectie van Stichting De Zilver-Kamer zit een unicum. Dit is de penning die aan Anton (Antonius Everdinus) van Kempen (1893-1970) bij zijn afscheid als directeur van de Koninklijke Nederlandse Fabrieken van Gouden en Zilveren Werken Van Kempen en Begeer in 1963 werd uitgereikt. 

> Lees meer

Medailleur en stempelsnijder Johannes Cornelis Wienecke (1872-1945) en Zeist 

In september 2017 verscheen een monografie over de medailleur en stempelsnijder Johannes Cornelis Wienecke (1872-1945), een uitgave van de Stichting Nederlandse Penningkabinetten. Deze Nederlands belangrijkste medailleur, ontwerper en stempelsnijder uit de eerste helft van de 20e eeuw woonde van 1904 tot 1923 in Zeist. Wat zei de Zeister pers over zijn werk dat in die jaren verscheen? Wat heeft hij in Zeist aan herinnering achtergelaten?

> Lees meer

Hermann Thierer (1882-1953), graveur

Uit Keulen arriveerde op 27 april 1914 de 32-jarige Hermann Thierer met zijn zes jaar jongere vrouw Katharina Thierer-Eschweiler. Hij ging in Zeist werken voor de Nederlandsche Fabriek van Gouden en Zilveren Werken voorheen J.A.A. Gerritsen. Zijn functie op de fabriek was die van ‘artistiek leider 1e graveur-modelleur’, zoals deze werd aangeduid bij de viering van zijn 121/2 -jarig jubileum in 1926. Thierer werd op 20 februari 1882 in Stuttgart (Dl.) geboren.

> Lees meer

Gestolen ambtsketen burgemeester Zeist glanst weer als vanouds

De kranten stonden er in 1963 vol van: de diefstal van de ambtsketen van de burgemeester van Zeist, Korthals Altes. Twee weken later werd de ambtsketen zwaar beschadigd terugbezorgd door de berouwvolle dader. Maar de gemeenteraad had net een dag eerder besloten 3.000 gulden uit te geven aan de nieuwe, huidige ambtsketen. Na een grondige restauratie ligt de oude ambtsketen er weer glanzend bij. www.ad.nl

https://www.ad.nl/utrecht/gestolen-ambtsketen-burgemeester-zeist-glanst-weer-als-vanouds~ac12d12b/

De ambtsketen van 1964, een magistraat waardig

‘De ambtsketen combineert rituelen en gewoonten, traditie en symbolische waarden en wordt (tegenwoordig) door zowel mannen als vrouwen gedragen: een “conversation piece par excellence”. De ambtsketen onderscheidt de burgemeester en geeft hem of haar meer waardigheid.’
Liesbeth den Besten, voormalig adviseur Werkgroep Ambtsketen, 2015.

> Lees meer

De gestolen burgemeestersketen

De burgemeesters dragen als teken van hun waardigheid bij bepaalde door de wet genoemde gelegenheden de ambtsketen met daaraan bevestigd de ambtspenning. Het dragen van onderscheidingstekens door gezagsdragers gaat terug tot in de oudheid. Door het tonen van bepaalde gezagssymbolen maakte men duidelijk welk ambt men bekleedde. Een van die symbolen is de keten. Een voorbeeld is de keten die de schutterskoning van de schuttersgilden droeg. Een traditie die nog in ere wordt gehouden door de schuttersverenigingen.

> Lees meer

Restauratie van de ambtsketen van de burgemeester van Zeist

‘Dat ik hier niet al te ongekleed voor U zit, is te danken aan de vriendelijkheid van mijn collega te Beverwijk, de heer Bruinsma, die mij zijn ambtsketen heeft willen lenen, en mij het gebruik daarvan heeft aangeboden, zolang de mijne nog niet zal zijn terechtgekomen.’
Burgemeester Mr. A.P. Korthals Altes, 26 augustus 1963.

> Lees meer