Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Zilver-Kamer, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.
Bijzondere gebeurtenissen daargelaten verschijnt de nieuwsbrief eens per kwartaal.
JA,
stuur mij de nieuwsbrief
per mail
NIEUWSBRIEF | februari 2019

Nieuwe inrichting expositie Kasteel Kerckebosch

Een creatief en vakkundig zilversmid, te zien in kasteel Kerckebosch

Titiaan de Geer zilverwerk

Vanaf 1 februari is de expositie van Stichting De Zilver-Kamer in kasteel Kerckebosch

aangepast met diverse voor het eerst tentoongestelde voorwerpen.

Koffie- en theeservies, zilver met titanium en lapis lazuli, ontwerp Titiaan de Geer

Er zijn te zien twee zilveren schalen door de burgerij geschonken aan burgemeester Van Bern (1850) en burgemeester Van Tuyll (1934) bij hun afscheid. De schaal van Van Bern is gemaakt door J.M. van Kempen te Utrecht en de schaal van Van Tuyll door de zilverfabriek Gerritsen en Van Kempen te Zeist. Deze schalen zijn te zien in de rechter vitrine.

In de linker vitrine onderin staat het net verworven verzilverde theeservies (Gero) op dienblad. Er liggen ook enkele nieuwe onderdelen van het Nordique nummer 56, Gerobestek wat we compleet proberen te krijgen voor het ladengedeelte in het dressoir (opgesteld tegenover de vitrines).

In de middelste vitrine staan een aantal moderne zilveren werkstukken van Titiaan de Geer plus twee antieke zilveren kandelaars en een antieke zilveren broodmand uit de tijd van zijn grootouders op kasteel Kerckebosch. Hij is de kleinzoon van de bouwer van kasteel Kerckebosch. Een logische schakel tussen De Zilver-Kamer en de historie van kasteel Kerckebosch.

Kasteel Kerckebosch is voor de bezoekers van de expositie gratis toegankelijk. Natuurlijk kunt u er ook een heerlijk kopje thee en/of koffie bestellen.

Boek kasteel Kerckebosch

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een boek over kasteel Kerckebosch en vooral de geschiedenis. De bouwgeschiedenis van het kasteel is heel bijzonder. Voor veel mensen in Zeist een raadsel. Het gebouw is bijvoorbeeld veel minder oud dan het doet vermoeden. De bouw startte pas in 1911. Veel onderdelen die in het kasteel verwerkt zijn komen uit onder andere Amsterdam en een Brabantse kerk. Wij houden u op de hoogte wanneer het boek te koop is.

Titiaan de Geer

Titiaan de Geer is geboren in Zeist, 1947. Hij is opgegroeid in een kunstzinnige omgeving waar de liefde voor schoonheid en vakmanschap is ontwikkeld.

Al 40 jaar restaureert en vervaardigt hij groot zilverwerk. Hij is specialist in het restaureren van 17e en 18e eeuws zilver en heeft jarenlang werk verricht voor de betere antiquairs en musea in Nederland. Steeds meer is hij hedendaags zilver gaan vervaardigen, veelal uit eigen inspiratie maar ook op verzoek van derden.

In 1992 verruilde hij Amsterdam voor Schoonhoven om in een geweldige inspirerende omgeving terecht te komen. Daar heeft hij voornamelijk groot hedendaags zilver vervaardigd. De overgangsperiode van specialist in het restaureren van 17e en 18e eeuws zilver naar het creëren van eigentijds groot zilverwerk en het vervaardigen ervan ervaart hij als het ultieme genot.

Vanaf 2012 werkt hij in Weesp, daar kunt u een kijkje nemen in zijn atelier. U bent er van harte welkom! www.degeerdesign.nl

Henjo Hekman

Het laatste gedicht als stadsdichter

Op 8 maart zal het gedicht wat Henjo Hekman geschreven heeft over de zilverindustrie en voor Stichting De Zilver-Kamer worden onthuld op Kasteel Kerckebosch.

Het programma voor 8 maart - waar u allemaal van harte welkom bent - is als volgt:

  1. Vanaf 15.30 uur inloop in Kasteel Kerckebosch. Als u op tijd bent kunt u de expositie van Titiaan de Geer en Stichting De Zilver-Kamer bekijken.
  2. Om 16.00 uur zal Rudi Boekhoven samen met Henjo Hekman het gedicht onthullen en de lijst met het gedicht ophangen.
  3. Vervolgens zal het gedicht door de dichter worden voorgedragen en zal Pierre Rhoen de weg naar het gedicht verduidelijken.

Op 13 april neemt Henjo afscheid als Stadsdichter van Zeist en zal er ter gelegenheid van dat afscheid ook een dichtbundel van hem uitkomen. Het gedicht voor De Stichting is het laatste gedicht. Zie bibliotheek Zeist.

In voorbereiding

Expositie ‘Het silver der kleijne luijden’

Naast de zilverindustrie heeft Zeist ook veel tingieterijen gekend. Nadat de Gerofabriek in 1923 met het produceren van tinnen voorwerpen was begonnen volgden meerdere ambachtelijke bedrijven in Zeist, soms opgericht door oud-Geromedewerkers. Tin werd gezien als het zilver voor de middenstander/arbeider.


De Stichting is in het bezit gekomen van meer dan honderd tinnen voorwerpen, die allemaal gemaakt op de Gerofabriek. Momenteel worden de voorwerpen gerestaureerd. Vanaf medio oktober tot medio januari 2020 zullen de tinnen voorwerpen plus voorwerpen - die al in het bezit zijn van De Stichting en met medewerking van derden - worden tentoongesteld in het gemeentehuis van Zeist. Daarbij zal ook het verhaal over de tingieterijen te lezen zijn.

Nieuw bestuurslid

Wim Aartsen

Sinds begin dit jaar is het bestuur versterkt met Wim Aartsen. Binnen Zeist bekend van het Zeister Mannenkoor. Bij De Stichting neemt hij het stuk inventarisatie van de collectie op zich.

In het midden Wim Aartsen en rechts voorzitter Rudi Boekhoven

Stichting De Zilver-Kamer

Om het allemaal mogelijk te maken

Stichting De Zilver-Kamer heeft middelen nodig om haar collectie in stand te houden en uit te breiden. Heeft u interesse om te helpen onze initiatieven te verwezenlijken stuur dan een mailtje en laat ons contact met u opnemen.

Schenkingen

U kunt gebruik maken van de jaarlijkse donatie van € 15. Dit bedrag kan overgemaakt worden op rekening NL34 RABO 0309 9885 51 van De Stichting De Zilver-Kamer. Door het versturen van de volgende e-mail krijgt u hiermee automatisch de nieuwsbrief en zult op de hoogte worden gebracht van de activiteiten en aanwinsten van de stichting.
U kunt een schenking doen in geld of in de vorm van zilveren of verzilverde voorwerpen. De Zilver-Kamer is een Anbi-instelling, u kunt gebruikmaken van de desbetreffende regeling. Zie daarvoor de tab Contact. Documentatie van en over de zilverindustrie in Zeist is welkom.
Voor schenkingen in welke vorm dan ook kunt u contact opnemen met Stichting De Zilver-Kamer:
info@zilverkamerzeist.nl