Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Zilver-Kamer, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.
Bijzondere gebeurtenissen daargelaten verschijnt de nieuwsbrief eens per kwartaal.
JA,
stuur mij de nieuwsbrief
per mail
NIEUWSBRIEF | december 2018

Stichting De Zilver-Kamer wenst u fijne, gezellige en sfeervolle feestdagen

Ook begrijpt zij maar al te goed dat een fraai met zilveren bestek en serviesgoed gedekte tafel met zilver veel poetsen betekent. Echter met de volgende link krijgt u een overzicht betreffende het snel en kundig poetsen van zilverwerk. Op de foto hieronder ziet u dat het altijd erger kan.

De periode dat de vitrines en de tijdlijn in het Diakonessenhuis in Zeist hebben gestaan zijn er veel complimenten binnengekomen. Voor veel mensen was het een prettig tijdverdrijf tijdens het wachten op de afspraak met een arts. Veel ouderen haalden herinneringen op aan de zilverindustrie.

Een vorstelijk gedekte tafel omstreeks 1900

Langer te gast in Kasteel ’t Kerckebosch

Om diverse redenen - waar we begin volgend jaar op terugkomen - zijn we langer te gast bij Hotel Restaurant Kasteel ’t Kerckebosch.

Ondertussen hebben we wel een aantal zaken op onze expositie aangepast. De twee kastjes en zes laden van het dressoir zijn voorzien van plexiglas. In het dressoir worden voorwerpen uit onze collectie getoond. Op het dressoir staan verschillende attributen die jaren geleden gebruikt werden in het restaurant van Kasteel ‘t Kerckebosch.

Aan de muur waar onze expositie staat hangt het schilderij ‘Zilveren wijnkoeler met lepel’ (2018) van Toos Boekhoven-Eikema, een geschenk aan De Zilver-Kamer.

Het dressoir en de vitrines staan tussen de hal en het restaurant.

De expositie in Kasteel ’t Kerckebosch is vrij toegankelijk. Natuurlijk kunt u uw bezoek veraangenamen met een kopje koffie of thee of het nuttigen van een maaltijd in de geheel nieuwe Oranjerie, waar men niet alleen heerlijk kan zitten, maar ook kan genieten van een aangenaam verpozen.
Kasteel ’t Kerckebosch: kasteelkerckebosch.com

Uit de vitrines voor blinden en slechtzienden

Op 15 december organiseerde de Stichting een Voel- en Beleefdag voor blinden en slechtzienden bij Bartiméus Zeist. Kijken lukt niet of gaat slecht, waarom dan niet voelen? Vrijwel alle bestuursleden, plus een aantal ambassadeurs van de Stichting waren die dag aanwezig om hen een onvergetelijke dag te bezorgen.

Een sfeerimpressie

Samen met de stichtingen Kubes en Sieraden van Utrecht, Bartiméus, Annet Werkhoven, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven (instructiekoffers), de ambassadeurs en de partners van de bestuursleden liep de organisatie op rolletjes. Zelden zoveel complimenten in ontvangst mogen nemen.

‘Hier mag ik alles voelen
en daardoor heb ik er een veel beter beeld bij’


Er werd veel zilver genoten, gevoeld en besproken: feesttafel dekken, bestekmodellen en bestekonderdelen herkennen, de zilversmid aan het werk (sieraden en grotere stukken) en natuurlijk ook zelf even lekker de hamer hanteren. Er was tijd voor het bekijken en beluisteren van de oude reclamefilmpjes (de filmpjes staan op de pagina historie.)


Aandacht van de pers, links naar diverse berichten

  1. www.bartimeus.nl/cliënten/agenda/zilver-voel-en-beleefdag-bij-bartiméus
  2. sieradenvanutrecht.nl/voel-en-beleefdag-voor-blinden
  3. https://www.ad.nl/utrecht/blinden-en-slechtzienden-kunnen-zaterdag-in-zeist-zilver-voelen~a4916a6c
  4. https://www.ad.nl/utrecht/blinden-en-slechtzienden-voelen-zilver-dat-kan-niet-in-een-museum~a7ff34fc
  5. www.bartimeus.nl/cliënten/nieuws/blinden-en-slechtzienden-voelen-zilver


Stichting De Zilver-Kamer heeft zelf geen middelen om haar collectie uit te breiden. Ze is ieder jaar afhankelijk van sponsoring, de goede gevers en van haar donateurs. De Stichting ziet dit soort dagen als social return. Zij wil op deze manier zien dat ze graag iets terug doet voor de gemeenschap.


Enkele bijzondere aanwinsten

  1. Gero, verzilverde Art Deco fruitschaal, 1920-1949.
  2. J.M. van Kempen & Zonen, glazen botervloot met zilveren knop.
  3. Sola bestek, model 980, het bijzondere is dat het een zwarte inkleuring heeft.Om het allemaal mogelijk te maken

Stichting De Zilver-Kamer heeft middelen nodig om haar collectie in stand te houden en uit te breiden. Heeft u interesse om te helpen onze initiatieven te verwezenlijken stuur dan een mailtje en laat ons contact met u opnemen.

Schenkingen

U kunt gebruik maken van de jaarlijkse donatie van € 15. Dit bedrag kan overgemaakt worden op rekening NL34 RABO 0309 9885 51 van De Stichting De Zilver-Kamer. Door het versturen van de volgende e-mail krijgt u hiermee automatisch de nieuwsbrief en zult op de hoogte worden gebracht van de activiteiten en aanwinsten van de stichting.
U kunt een schenking doen in geld of in de vorm van zilveren of verzilverde voorwerpen. De Zilver-Kamer is een Anbi-instelling, u kunt gebruikmaken van de desbetreffende regeling. Zie daarvoor de tab Contact. Documentatie van en over de zilverindustrie in Zeist is welkom.
Voor schenkingen in welke vorm dan ook kunt u contact opnemen met Stichting De Zilver-Kamer:
info@zilverkamerzeist.nl