Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de Zilver-Kamer, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.
Bijzondere gebeurtenissen daargelaten verschijnt de nieuwsbrief eens per kwartaal.
JA,
stuur mij de nieuwsbrief
per mail
NIEUWSBRIEF | september 2018

Van het Diakonessenhuis naar Kasteel ’t Kerckebosch

In alle vroegte zijn op maandagochtend 10 september door verhuisbedrijf Van Beek de vitrines verplaatst van het Diakonessenhuis naar Hotel Restaurant Kasteel ’t Kerchebosch aan de Arnhemse Bovenweg. Nu een dag later staan niet alleen de vitrines daar maar ook het ‘nieuwe’ dressoir, de tijdlijn en er hangt een kast van de Gero met daarin het proces van plaat tot schepwerk.

De periode dat de vitrines en de tijdlijn in het Diakonessenhuis in Zeist hebben gestaan zijn er veel complimenten binnengekomen. Voor veel mensen was het een prettig tijdverdrijf tijdens het wachten op de afspraak met een arts. Veel ouderen haalden herinneringen op aan de zilverindustrie.

De vitrines staan tussen de hal en het restaurant.

Tot half januari 2019 staan de vitrines daar met veel nieuw verworven items, zoals:

 1. De lauwerkrans voor de Van Vlijmenrit, 1926. Het verhaal hierover is binnenkort op de site te lezen onder het item ‘Publicaties’.
 2. De gerestaureerde ambtsketen uit 1853 van de burgemeester van Zeist met de twee bijbehorende ambtspenningen. Hiervan staan de verhalen onder het kopje ‘Publicaties’ op de site.
 3. Enkele nieuw verworven roomstellen.
 4. Twee couverts, parelrand en art-deco, de volledige cassettes van beiden zijn in ons bezit.
 5. De collectie van 14 taartscheppen.
 6. De geboortelepels van koning Willem-Alexander (1967) en prinses Beatrix (1938).
 7. Een plaquette geslagen door J.A.A. Gerritsen, oplage 45.000, 1901.
 8. Viscouvert - model Begeer 1062 - van prinses Beatrix en prinses Margriet, gekregen bij hun huwelijk, 1966/67.
 9. Bijna 60 verschillende modellen theelepeltjes met het wapen van Zeist (collectie E. van Tellingen).
 10. Schaal gegeven door de burgerij aan burgemeester Van Bern bij zijn afscheid, 1850.
 11. Een collectie zilveren items - van een viertal broches tot drie bokalen - op zicht en te koop bij de receptie van het hotel.
 12. Een pillendoosje, model jacobsschelp.
 13. Cassette met 6 olijfvorkjes.
 14. Kapstel naar ontwerp van George Nillson.
 15. Het dressoir speciaal ontworpen voor het bestek Gero Nordique model 56.

De expositie in Kasteel ’t Kerckebosch is vrij toegankelijk. Natuurlijk kunt u uw bezoek veraangenamen met een kopje koffie of thee of het nuttigen van een maaltijd in de geheel nieuwe Oranjerie, waar men niet alleen heerlijk kan zitten, maar ook kan genieten van een aangenaam verpozen.

Open Monumentendag 2018

Stichting De Zilver-Kamer stond tijdens de Open Monumentendag met een kleine expositie in de B&W-kamer in Slot Zeist. Voor elf uur kwamen de eerste bezoekers al, gedurende de hele dag was er veel aanloop en interesse. Voor ons was het een feest om al die mensen te voorzien van de nodige antwoorden en de verhalen over de zilverindustrie te vertellen.

Rectificatie

In de Nieuwsbrief van augustus hebben we medegedeeld dat Stichting De Zilver-Kamer een viscouvert van het model van het tafelzilver dat prinses Beatrix en prins Claus bij de Koninklijke Van Kempen en Begeer te Voorschoten/Zeist hadden uitgezocht als onderdeel van het nationaal huwelijksgeschenk - met hun door G. Beran ontworpen monogram - in bruikleen had gekregen. Daarbij hebben we vermeld dat dit Model 1069 uit de collectie van Begeer was. In dit laatste hebben we ons vergist.

Een oplettende lezer wees ons er op dat het prinselijk paar gekozen had voor Model 1062.
De catalogus van de N.V. Koninklijke Nederlandsche Edelmetaal Bedrijven Van Kempen, Begeer & Vos te Voorschoten (K.N.E.B.) uit 1928 geeft bij dit model als nadere informatie: ‘antiek-filet’, rugzijde als voorzijde met ‘nokje’. Ofwel: het model is aan achter- en voorzijde gelijk. Met nokje wordt lofje bedoeld.
Het is een klassiek achttiende eeuws couvert dat in 1926 door Carel J.A. Begeer (1883-1956) is geredesigned. Volgens een krantenbericht uit 1966 was dit model maar in beperkte mate tot midden jaren vijftig verkocht en daarna niet meer. Juweliers zeiden dat alleen de zéér rijken zich dat bestek konden veroorloven.

Model 1062 vertoont veel overeenkomst met Model 1069, dat tegenwoordig aangeduid wordt als Prinses | KZ069. Verschillen zitten in de rib aan de voorkant van de steel en het lofje/nokje aan de achterzijde.

Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhove lieten bij hun huwelijk in 1967 hun keuze op hetzelfde tafelzilver vallen als dat van prinses Beatrix en prins Claus. Volgens afspraak met het Koninklijk Huis werden na hun huwelijk de stempels voor Model 1062 niet meer gebruikt.

Het tafelzilver dat in 1966 aan prinses Beatrix en prins Claus werd aangeboden was 48-persoons en bestond uit 1350 delen. Ongeveer 25 jaar later was er behoefte aan aanvulling. De gezinnen van koningin Beatrix en prinses Margriet waren immers uitgebreid. Van Kempen en Begeer heeft toen het benodigde schepwerk aangemaakt.

Het viscouvert van Stichting De Zilver-Kamer heeft de jaarletter H (1992) en dat betekent dat het in 1992 is aangemaakt. De betekenis van de keurtekens op de rug van de steel:

 1. meesterteken Koninklijke Van Kempen en Begeer
 2. eerste gehalte zilver 925/1000 (klimmende leeuw I)
 3. waarborgkantoor Gouda (letter R)
 4. jaarletter 1992 (letter H)Om het allemaal mogelijk te maken

Stichting De Zilver-Kamer heeft middelen nodig om haar collectie in stand te houden en uit te breiden. Heeft u interesse om te helpen onze initiatieven te verwezenlijken stuur dan een mailtje en laat ons contact met u opnemen.

Schenkingen

U kunt gebruik maken van de jaarlijkse donatie van € 15. Dit bedrag kan overgemaakt worden op rekening NL34 RABO 0309 9885 51 van De Stichting De Zilver-Kamer. Door het versturen van de volgende e-mail krijgt u hiermee automatisch de nieuwsbrief en zult op de hoogte worden gebracht van de activiteiten en aanwinsten van de stichting.
U kunt een schenking doen in geld of in de vorm van zilveren of verzilverde voorwerpen. De Zilver-Kamer is een Anbi-instelling, u kunt gebruikmaken van de desbetreffende regeling. Zie daarvoor de tab Contact. Documentatie van en over de zilverindustrie in Zeist is welkom.
Voor schenkingen in welke vorm dan ook kunt u contact opnemen met Stichting De Zilver-Kamer:
info@zilverkamerzeist.nl