Hotelzilver

Verzilverde voorwerpen zijn een minder kostbaar alternatief voor hen die graag de ‘grandeur’ van zilver op tafel zien, maar niet over een dikke beurs beschikken.  Een verzilvering kan door middel van elektrolyse worden aangebracht op diverse metalen ondergronden. Koper en koperhoudende legeringen zijn hiervoor het meest bekend. Ook kan door middel van elektrolyse in verschillende gradaties (diktes) van verzilvering worden gewerkt.

Voorbeeld: Er is 90 gram zilver gebruikt om via elektrolyse neer te doen slaan op 12 tafel- couverts (= 12 grote lepels en 12 grote vorken). Niet erg wetenschappelijk verantwoord, immers: de dikte van de verzilvering zal dikker zijn, wanneer de ‘grote vork’ van een ontwerp kleiner is dan de ‘grote vork’ van een ander ontwerp.  

De zilverlaagdikte die bij de verzilvering op de bestekdelen ontstond, is maatgevend geworden voor de Nederlandse verzilveringsindustrie. Het getal geeft een minimale laagdikte aan en kan daarom ook op andere gebruiksvoorwerpen (lepeldoosjes, zoutstrooiers, etc.) worden aangetroffen. Bij veel verzilverde voorwerpen werd gewerkt met een zilverlaagdikte van 120, 150, 180 en zelfs 200! Met als resultaat: een diepe glans en zeer rijke uitstraling!  

Bij verzilverde voorwerpen wordt vaak de term EPNS (Electro Plated Nickel Silver) gebruikt. Een verzilvering op ondermateriaal uit een legering van 60% koper, 20% nikkel en 20% zink.  

De term EPBM (Electro Plated Brittania Metal) komt voor op verzilverde voorwerpen. Een verzilvering op ondermateriaal uit een legering van 92% tin, 6% antimoon en 2% koper.

Hotelzilver’ is een legering van circa 60% koper, 22% zink en 18% nikkel. Hotelzilver is een legering van onedele metalen. Hotelzilver is géén edelmetaal. Wanneer dit materiaal (waarvan Alpaca de wettelijk voorgeschreven benaming is) wordt gepolijst, krijgt het een fraaie, zilverwitte glans.

Hotelzilver is een massief metaal. Er zit geen verzilverings- of ander laagje (dat kan slijten) op. Dit maakt het zeer geschikt voor intensief gebruik in hotels en restaurants. Daar dankt het de ingeburgerde benaming ‘hotelzilver’ aan. Volgens de Nederlandse Wet mag de benaming ‘hotelzilver’ niet gebruikt worden omdat hij misleidend is. De correcte benaming is: Alpaca.

De verwarring wordt nog groter omdat in landen meerdere benamingen voor deze legering worden gebruikt: Alfenide, argentaan, armeluiszilver, Berlijns zilver, Duits zilver, Maillechort, Metal Blanc, Nieuw-zilver, nikkelzilver, wit koper, … Allemaal benamingen voor hetzelfde onedele materiaal: Alpaca. Dus:  

1 ‘Hotelzilver’ is géén edelmetaal.

2 ‘Hotelzilver’ is niet (het synoniem van) verzilverd.

3 Er zit géén zilver in de legering ‘hotelzilver’.

4 ‘Alpaca’ is de officiële en wettelijk correcte benaming.